مشاوره مهاجرت موضوعی نیست که هر کسی بتواند برای شما انجام دهد. برای مشاوره مهاجرت باید سال های سال در این مورد اطلاعات کسب کرد و تمامی جنبه های مهاجرت را در نظر گرفت. در این مقاله بیشتر به مشاوره مهاجرت می پردازیم.
از دلایل مهاجرت می توان به عوامل زیر اشاره نمود:
الف) عوامل آموزشی: دانشجویی که برای ادامه تحصیل سفر میکند.
ب) عوامل اقتصادی: هنگامی که افراد به دلیل تنگناهای اقتصادی و بد شدن شرایط مالی و اقتصادی خود مجبور به مهاجرت میشوند.
ج) عوامل اجتماعی: بهم ریختن ساختار جامعه
د) عوامل جمعیت شناختی: ناهمگنی مناطق و نرخ افزایش طبیعی جمعیت، اساس این نوع مهاجرت است.
ه) عوامل اقلیمی: مانند مشکلات آب و هوایی
برطبق آمارهای سازمان ملل، از هر ۱۰۰ نفر در جهان ۳ نفر مهاجرند، یعنی در کشوری زندگی میکنند که در آنجا به دنیا نیامده اند.
علل مهاجرت به دو گروه جذب کننده و دفع کننده تقسیم میشوند. عوامل جذب کننده مربوط به کشور مقصد است و باعث گرایش مهاجران به آن کشور میشود. این عوامل میتوانند استانداردهای بالاتر زندگی، رفاه اجتماعی، شغل بهتر، تحصیلات و همینطور دلایل خانوادگی و یا شخصی باشند. هم چنین محرومیت های اجتماعی، عدم امکان تحصیل، سطح نازل رفاه و نبود شرایط اجتماعی دلخواه در کنار فقر و دست مزد پایین، از علل دفع کننده است که مربوط به کشور مبدا هستند.
اگرچه مهاجرت داوطلبانه و اختیاری نوعی انتخاب محسوب میشود، باید در نظر داشت که مهاجرت با مسافرت تفریحی چند روزه تفاوت دارد. آن چه در مهاجرت اتفاق میافتد؛ تغییرات وسیع و عمیق در زندگی و شرایط روحی و روانی است.
مهمترین ویژگی مهاجرت استرس زا یا تنش آور بودن آن است که تاثیرات روانی و استرس رفتاری آن از زمان برنامه ریزی برای مهاجرت شروع میشود و تا زمان انطباق کامل با محیط جدید ادامه می یابد که میتواند سال ها به طول انجامد. استرس جزء جدا نشدنی از زندگی انسان امروزی است و عبارت است از شرایطی که در آن فشار هر نوع محرک داخلی یا خارجی در انسان ایجاد تنش کند. واکنش بدن به این تنش را استرس یا تنیدگی می نامند.
ناگفته پیداست که میزان این استرس بستگی به شدت وابستگی به عوامل فوق دارد. هر قدر دلبستگیهای مالی، عاطفی، کاری و خانوادگی بیشتری داشته باشیم میزان استرس بیشتر خواهد شد و با در نظر گرفتن این که مجبور به ترک چه میزان از دستاوردهای گذشته خود هستیم و باید بدون آنها مهاجرت کنیم، به همان اندازه دچار استرس خواهیم شد. تحقیقات نشان میدهد کسانی که قبل از مهاجرت شرایط مالی و اجتماعی خوبی نداشتهاند، پس از مهاجرت رضایت مندی بالاتری داشتهاند. از این نکته میتوان به دلایل ساده تر بودن مهاجرت در سنین جوانی پی برد و همین طور با دلایل بروز استرس قبل از مهاجرت بیشتر آشنا شد.
همچنین محیط جدید همراه با عناصر زبانی، فرهنگی و شرایط جوی علاوه بر تازگی و تنوع آن در ابتدا، میتواند در ادامه به یک عامل استرس زا تبدیل شود. مواردی مانند انتخاب محل سکونت، تهیه مسکن مناسب و تامین وسایل مورد نیاز از اولین مشکلات پیش رو هستند.
مهاجرت همراه با فرآیندهای همراه آن مانند تغییر محل زندگی، تغییر شغل، دوری از دوستان و آشنایان، عدم امنیت مالی و غیره از عوامل اساسی در بروز استرس هستند. لذا مهاجرت مجموعه ای از افکار و احساسات و اعمال استرس زا است که هر یک به تنهایی میتوانند موجب بروز برخی اختلالات روحی و روانی شوند.
برای مقابله یا به عبارت بهتر برای مدیریت این موج استرس، به منابع و ابزاری مناسب احتیاج داریم که بیگمان توانایی فرد و شخصیت او در هموار سازی این راه و مقابله با استرس مهم ترین نقش را بازی میکند. در صورتی که فرد نتواند با تنشهای موجود کنار آید، خلق افسرده، اعتماد به نفس پایین، اختلال در خواب، احساس غربت و دلتنگی همراه با احساس پوچی به سراغ وی میآید. این مسائل میتواند منجر به برخی رفتارها مانند: سوءمصرف الکل یا مواد مخدر، اختلال در خواب، اختلافات خانوادگی و اختلالات روانی یا بیماری های جسمی شود.
آنچه که در میزان موفقیت مهاجرت تعیین کننده است، دو عامل شخصیت واقع گرا و تکامل یافته و انتظارات واقعی از مهاجرت است. افرادی که با تمرکز به کار و فعالیت و پیشرفت بر اساس کیفیت موجود زندگی توانایی مقابله و کنار آمدن با استرس را دارند، بسیار موفقتر از کسانی هستند که با احساس ناخرسندی از وضعیت موجود و تفکرات منفی در برابر استرس سر فرود میآورند.
هم چنین افرادی که نگاهشان به مهاجرت مثلث «تغییر، تلاش، حل مشکل» است و هیچ گونه ثبات، سستی و آرامش را در آن جستجو نمیکنند، شانس موفقیت بیشتری در مهاجرت دارند. در حالی که کسانی که رویای غیر واقعی از مهاجرت داشته اند و شرایط موجود را متفاوت با ایده آل های خود می بینند، با توقع بیش از حد، راه را برای بروز استرس بیش تر هموار میکنند و امکان موفق شدن را از دست میدهند. بنابراین، شخصیت تکامل یافته و انتظار مناسب از مهاجرت دو عامل مهم برای یک مهاجرت موفق است.
در قیاس بین سطح هوش مهاجران و افراد دیگر در کشور مبدأ، دیده شده است که مهاجران از بهره هوشی بالاتری برخوردارند. به علاوه مهاجران افرادی جسورتر با حس جاه طلبی قوی تری هستند (این البته یک مقایسه بسیار کلی است و لزوماً بدین معنا نیست که شهروندانی که دست به مهاجرت نمی زنند، کمتر جسوراند یا استعداد کمتری دارند). حس بالای مبارزه طلبی و توان بالاتر تحمل سختیها از موارد دیده شده در مهاجران موفق می باشد.
چگونه مهاجرت موفقی داشته باشیم؟
همان گونه که پیشتر اشاره شد، ویژگیهای مهاجرت به شرایط گوناگون و شخصیت فرد مهاجرت کننده بستگی دارد، اما آنچه با کاهش مشکلات روحی و روانی شانس موفقیت بیشتری را به مهاجرت میدهد، به طور خلاصه عبارتند از:
در پایان توصیه ما به مهاجرین و یا متقاضیان آن این است که با دیدی منطقی و افرادی زبده گام در این راه شیرین و البته مهم و طولانی بگذارند. شما باید از جزئیات مهاجرت در مشاوره و تحقیق خود به خوبی آگاه شده و در صحت اطلاعات دریافتی و میزان و کم و کیف آن رضایتمندی ویژه ای حاصل نمایید.